Vejce Benedikt s uzeným lososem a holandskou omáčkou s bazalkou

Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku společně s česnekem. Po cca 2 minutách přidáme do hrnce dobře opláchnutý špenát, který necháme pod pokličkou dokud se kompletně nespaří (občas promícháme). Poté ho dochutíme solí a pepřem.
Holandská omáčka
Do kastrůlku si nalijeme cca 200 ml vody a přivedeme k mírnému varu. Na kastrůlek si položíme misku, která se nesmí dotýkat, ve které budeme šlehat žloutky. Chvílí šleháme a poté přidáme ocet. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Finálně získáte lehkou nadýchanou pěnu. Nyní do pěny opatrně vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla. Tento postup opakujte, dokud nevmícháte všechno máslo. Takto připravenou holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a nakrájenou bazalkou. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a vmíchejte do ní lžíci octa. Do hrnku rozklepněte jedno vejce, vodu v hrnci zamíchejte, aby vznikl vír a vejce vložte doprostřed vzniklého víru. Vejce vařte ve vodě 2–3 minuty a poté ho děrovanou naběračkou vyjměte ven. Jednotlivé půlky bulky opečte a uložte na servírovací talíř. Na každou polovinu opečené bulky nandejte špenát, poté plátek lososa, na lososa ztracené vejce a na závěr zalijte vše holandskou omáčkou. Na úplný konec nakrájejte pažitku a posypte jí celou tu dobrotu.

Vejce Benedikt s uzeným lososem a holandskou omáčkou s bazalkou
Tisk
Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku společně s česnekem. Po cca 2 minutách přidáme do hrnce dobře opláchnutý špenát, který necháme pod pokličkou dokud se kompletně nespaří (občas promícháme). Poté ho dochutíme solí a pepřem. Holandská omáčka Do kastrůlku si nalijeme cca 200 ml vody a přivedeme k mírnému varu. Na kastrůlek si položíme misku, která se nesmí dotýkat, ve které budeme šlehat žloutky. Chvílí šleháme a poté přidáme ocet. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Finálně získáte lehkou nadýchanou pěnu. Nyní do pěny opatrně vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla. Tento postup opakujte, dokud nevmícháte všechno máslo. Takto připravenou holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a nakrájenou bazalkou. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a vmíchejte do ní lžíci octa. Do hrnku rozklepněte jedno vejce, vodu v hrnci zamíchejte, aby vznikl vír a vejce vložte doprostřed vzniklého víru. Vejce vařte ve vodě 2–3 minuty a poté ho děrovanou naběračkou vyjměte ven. Jednotlivé půlky bulky opečte a uložte na servírovací talíř. Na každou polovinu opečené bulky nandejte špenát, poté plátek lososa, na lososa ztracené vejce a na závěr zalijte vše holandskou omáčkou. Na úplný konec nakrájejte pažitku a posypte jí celou tu dobrotu.
Porce Doba přípravy
1 osoba 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 10 minut
Doba vaření
15 minut
Vejce Benedikt s uzeným lososem a holandskou omáčkou s bazalkou
Tisk
Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku společně s česnekem. Po cca 2 minutách přidáme do hrnce dobře opláchnutý špenát, který necháme pod pokličkou dokud se kompletně nespaří (občas promícháme). Poté ho dochutíme solí a pepřem. Holandská omáčka Do kastrůlku si nalijeme cca 200 ml vody a přivedeme k mírnému varu. Na kastrůlek si položíme misku, která se nesmí dotýkat, ve které budeme šlehat žloutky. Chvílí šleháme a poté přidáme ocet. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Finálně získáte lehkou nadýchanou pěnu. Nyní do pěny opatrně vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla. Tento postup opakujte, dokud nevmícháte všechno máslo. Takto připravenou holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a nakrájenou bazalkou. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a vmíchejte do ní lžíci octa. Do hrnku rozklepněte jedno vejce, vodu v hrnci zamíchejte, aby vznikl vír a vejce vložte doprostřed vzniklého víru. Vejce vařte ve vodě 2–3 minuty a poté ho děrovanou naběračkou vyjměte ven. Jednotlivé půlky bulky opečte a uložte na servírovací talíř. Na každou polovinu opečené bulky nandejte špenát, poté plátek lososa, na lososa ztracené vejce a na závěr zalijte vše holandskou omáčkou. Na úplný konec nakrájejte pažitku a posypte jí celou tu dobrotu.
Porce Doba přípravy
1 osoba 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 10 minut
Doba vaření
15 minut
Suroviny
Porce: osoba
Sdílet tento recept

Buďte první!

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna


*